Toepassing van LED’s in de Freesiateelt

Planten houden van licht en warmte. Met de juiste combinatie van licht en warmte kan een gewas optimaal produceren. Er is echter verschil tussen daglicht (kijklicht) en groeilicht. Dat komt omdat licht uit een combinatie van verschillende golflengtes bestaat. De ene golflengte (rood/oranje) kan beter door de plant benut worden dan bijvoorbeeld de ‘groene’ golflengte. Daarom koos Zandvoort Flowers voor LED-lampen met een golflengte van diep rood en laag blauw. Die hebben de grootste efficiëntie. Samen met studenten van HAS Hogeschool uit Den Bosch gaat Zandvoort Flowers onderzoek doen naar wat de beste combinatie van warmte, LED-verlichting en SON-T voor de teelt van Freesia is.

Afgelopen september zijn bij Zandvoort Flowers de LED-lampen opgehangen en is alles door Light4Food in gereedheid gebracht. De twee studenten, Saskia Elsen en Menno van den Berg, staan klaar om het gewas nauwgezet te volgen. Rick Gerichhausen geeft aan dat het belangrijk is om op korte termijn het onderzoek te starten. “De instraling door de zon wordt snel minder. Nu hebben mijn Freesia’s, op donkere dagen, extra groeilicht nodig, maar nog geen extra warmte. Daarom kies ik voor een combinatie van LED en SON-T. Bovendien vraagt LED-verlichting minder elektra. Ik wil voor mijn gewas een optimale verhouding tussen licht en temperatuur.” 
Freesia is een gewas met een relatief lage etmaaltemperatuur van 8 tot 10 graden. Het klimaat in Nederland kenmerkt zich in het najaar en de winter vaak door ‘donkere’ dagen in combinatie met milde buitentemperaturen. SON-T levert, naast het benodigde licht, dan al snel te veel warmte op en dat kan zelfs in extreme gevallen tot schade aan het gewas leiden. 
Samen met de studenten heeft Gerichhausen een strategie bedacht waarbij hij de nieuwe LED-lampen en zijn SON-T lampen optimaal gaat combineren. Ten eerste wordt gekeken naar de licht instraling van buiten. Is die boven de 250 watt/m² dan blijven de lampen uit. Zakt de instraling van buiten onder de 250 watt/m² dan gaan eerst de energiezuinige LED-lampen aan. Er zijn twee proefvakken; 3150 Lux (41 µmol m-2 s-1) en 6300 Lux (82 µmol m-2 s-1). Tevens is er een referentie vak met 5000 Lux (65 µmol m-2 s-1) SON-T. Is het dan nog te donker en of te koud in de kas dan kan naast of in plaats van de LED de 5000 lux SON-T verlichting ingeschakeld worden.
Volgens Gerichhausen gaat het experiment beginnen in oktober tot eind maart volgend jaar. De studenten gaan kijken naar het aantal takken/bloemen per m², het takgewicht, de kwaliteit van de bloemen en uiteindelijk ook naar het gewicht van de Freesia knollen die na de oogst overblijven (belangrijk voor de vervolgteelt). Op lange termijn ziet Gerichhausen een groot voordeel met de toepassing van LED-verlichting “met mijn huidige elektra aansluiting kan ik met LED’s meer licht in mijn kas krijgen, zonder dat ik concessies hoef te doen aan de etmaaltemperatuur. Ik ben erg benieuwd of het samen met de HAS-studenten lukt om meer Freesia takken van een betere kwaliteit te oogsten met een lager gebruik van elektra. Dat zou weer een mooie stap voorwaarts zijn!”
Dit onderzoeksproject wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Gelderland en de Europese Unie in het kader van POP3. “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”.

Naar het overzicht