Keukentafel-gesprekken met agrarische sector in Lingewaard

De gemeente Lingewaard start met het project ‘in gesprek met boeren en (glas)tuinders’. Er is namelijk behoefte aan een eigen Lingewaardse kijk op land- en tuinbouw. Het project moet antwoordt geven op vragen zoals: wat betekent de agrarische sector in en voor onze gemeente? En hoe kan de gemeente helpen met de opgaven die er liggen?.  Kennis van de agrarische bedrijven en inzicht in de situatie van agrarisch ondernemers, helpen daarbij. 

In het verleden zijn er voor de glastuinbouw in Lingewaard/NEXTgarden eerdere studies door Buck Consult uitgevoerd. Echter deze gesprekken gaat veel meer over wat er leeft bij ondernemers en hun gezinnen. Een keukentafelgesprek houdt in: een gesprek dat overal over kan gaan. Het bedrijf, hoe gaat het met het gezin en bedrijf, wat gaat goed, wat gaat minder goed, hoe ziet u de toekomst van het bedrijf en de agrarische sector en wat kan de gemeente anders/beter doen? Belangrijk is te weten dat de coaches onafhankelijk zijn en vertrouwelijk werken. Niets uit het gesprek wordt gedeeld met de gemeente.

Informatiebijeenkomst
De coaches organiseren op 23 april a.s. een informatiebijeenkomst waar ze alle tuinders van harte voor uitnodigen. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats bij De Kolk, te Haalderen. Na deze bijeenkomst gaan de coaches alle boeren en (glas)tuinders bellen met de vraag om een afspraak te maken voor een keukentafelgesprek. Dit is vrijwillig, dus het is aan de tuinder/agrariër of hij/zij meedoet. Er zijn vier agrarische coaches, Monique te Kiefte, Rob Huinink, Wim Korsten en Lizanne Roeleven.  

Wat kan het gesprek u opleveren?
Als ondernemer werk u hard en zit u soms in een tunnel waar je lastig anders naar kunt kijken. Het gesprek en de blik van een buitenstaander (coach) kan opleveren dat u ruimte krijgt om met een andere blik naar uw bedrijf en de toekomst te kijken. Dat levert soms verrassende, nieuwe inzichten op. Dat kan, het hoeft niet. Aan het einde van het gesprek nemen de coaches een anonieme vragenlijst af. Als alle gesprekken afgerond zijn schrijven de coaches een verslag. Dit verslag is anoniem en niet te herleiden naar bedrijven of personen.

De coaches hebben net een project afgerond in de gemeente Overbetuwe. Dit verslag ligt niet in de lade, maar ligt op tafel. Hier vindt u de link: https://www.overbetuwe.nl/boerenentuindersaanhetwoord

Hoe meer agrariërs deelnemen, des te beter het beeld wordt over de toekomst van de agrarische sector in Lingewaard. En des te beter weet de gemeente Lingewaard wat zij anders/beter kan doen.

Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via: www.lingewaard.nl/keukentafelgesprek

Zie voor meer informatie bijgevoegde brief van de coaches.

 
Naar het overzicht
  • Home
  • Agenda
  • Keukentafel-gesprekken met agrarische sector in Lingewaard