Waterkwaliteit en de emissieloze kas

Tijdens een inspirerende bijeenkomst kwamen telers, adviseurs en specialisten samen om de nieuwste inzichten over waterkwaliteit in de glastuinbouw te delen. Daarnaast was er veel aandacht voor het verminderen van emissies van drainwater naar het oppervlaktewater en de ondergrond. De avond werd georganiseerd door Greenport Arnhem-Nijmegen en stond in het teken van duurzaam watergebruik, technische innovaties en praktische oplossingen voor de uitdagingen waar de sector voor staat.

Louis Vrieze, ervaren watercoach, nam het publiek mee in de vele bezoeken die hij aan tuinbouwbedrijven heeft gebracht. Hij liet zien hoe het in kaart brengen van alle waterstromen op een bedrijf kan helpen bij een eerste analyse van mogelijke risico’s op ongewenste emissies. Aan de hand van praktijkvoorbeelden toonde hij bovendien welke relatief eenvoudige maatregelen kunnen worden getroffen om te komen tot een emissie loze kas. Arthur van den Berg van Glastuinbouw Nederland, vulde aan dat er gewerkt wordt aan een project om watercoaches voor veel meer tuinbouwbedrijven beschikbaar te maken — een mooie kans om kritisch naar alle waterprocessen te laten kijken.

Jim van Ruijven van Wageningen University & Research ging dieper in op de technische aspecten. Hij belichtte de vijf belangrijkste emissiepaden van drainagewater:

  • lekkages uit substraatteelt en teeltwisseling
  • percolaatwater
  • drainwater uit substraatteelten
  • overstorten van drain- of drainagebuffers
  • afvoer van condenswater

Door de ontwikkeling van sensoren en betere meettechnieken wordt autonome aansturing van de bemesting steeds realistischer. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om de teelt verder te optimaliseren. Ten slotte benadrukte Jim het belang van een gebalanceerde bemesting voor een weerbaar gewas. Het onderzoek hiernaar is volop in ontwikkeling. De presentatie van Jim kunt u hier bekijken.

Om tot een gebalanceerde teelt en een emissie loze kas te komen, is niet alleen verbetering van bedrijfsprocessen nodig, maar vaak ook een aantal investeringen. Op dat laatste punt ging Wilco Meutstege, Manager Team Food & Agri bij Rabobank, dieper in. Hij gaf een helder overzicht van de financieringsmogelijkheden voor nieuwe initiatieven, innovaties en verduurzamingsmaatregelen. Daarbij werkt Rabobank vaak samen met andere financiële partijen om tot de best passende financieringsconstructies te komen. Wilco sloot af met informatie over de Rabo MKB Duurzaamheidsbijdrage, waarmee eenmalig maximaal 10.000 euro (12,5% van de investering) kan worden verkregen. Een mooi kansje voor ondernemers die nadenken over investeringen in meer duurzaamheid.

Meer informatie: https://www.rabobank.nl/bedrijven/groei/duurzaamheid/bijdrage-rabobank

Naar het overzicht