Boontjes uit Huissen voor de Voedselbank

Het is geen gemakkelijke tijd. Door de Corona crisis stijgt het aantal gebruikers van de Voedselbank. Tegelijkertijd hebben tuinders moeite met de afzet van hun producten door exportbeperkingen en consumenten die de ‘hand op de knip houden’. Helaas is de productie van planten en groente niet zomaar te stoppen. Dus besloten tuinders in de regio Arnhem-Nijmegen een deel van hun producten naar de Voedselbank in Arnhem te brengen. Een project dat mogelijk wordt gemaakt door Greenport Gelderland en Provincie Gelderland.

Maarten Schrijver teelt sperziebonen in een tuinbouwkas in Huissen. Dat zijn top kwaliteit boontjes die normaal naar restaurants in Nederland gaan. Door de Corona crisis zijn al die restaurants gesloten, dus viel de vraag naar zijn boontjes plots weg. Echter volgens Maarten gaat de productie van sperziebonen aan de plant gewoon door, crisis of geen crisis. Hij is dan ook blij dat zijn verse boontjes nu een goede bestemming hebben gevonden. Afgelopen dinsdag leverde hij 200 kilo boontjes af bij de Voedselbank. Dat is toch mooi 1.000 porties gezonde groente bij het avond eten!

Overigens hoopt Maarten dat de markt voor bloemen, planten en groente weer snel in balans komt. Volgens Maarten is het belangrijk dat ook in deze onzekere tijd burgers gewoon gezonde en lekkere groente blijven eten en af en toe zich zelf verrassen met een mooie plant of bloem. Maarten levert nu deels aan cliënten van de Voedselbank, maar het is evenzo belangrijk dat consumenten de Nederlandse tuinbouw blijven steunen door gezond van eigen bodem te blijven eten.

Met ondersteuning van Provincie Gelderland en Greenport Gelderland is het project ‘Provincie en Tuinbouw steken een hart onder de riem’ opgezet. In dit project wordt enerzijds gekeken naar de behoefte van de Voedselbank en anderzijds waar er onbalans is tussen vraag en aanbod van tuinbouwproducten. Daarnaast worden de tuinbouwproducten in de regio Arnhem-Nijmegen betrokken en ook in eigen provincie afgezet, zodat de versheid en kwaliteit van de producten gegarandeerd is en ook weinig vervoersbewegingen nodig zijn.

Naar het overzicht