Dercks in Geldern (D) bespaart 70% op zijn gietwater!

Het klimaat verandert en in de zomer ontstaan steeds vaker perioden met watertekort. Zuinig omgaan met water in de agrarische sector was het thema van de excursie naar potplantenkweker Dercks in Gerldern-Walbeck (D). Ongeveer 60 deelnemers uit Duitsland en Nederland kregen een uitgebreide rondleiding op het bedrijf van Peter Dercks met als hoogtepunt een zeer innovatieve gietwaterwagen.

Het doel van de gietwaterwagen is de precieze levering van water en nutriënten in de plantenpotten, die opgesteld staan op velden in de openlucht. Indien voorkomen kan worden dat er water tussen de potten wordt geplaatst, kan tot 70% van de hoeveelheid water worden bespaard. De gietwaterwagen zelf werkt al heel goed, nu is het noodzakelijk om een proces te ontwikkelen dat de precieze positionering van de potten mogelijk maakt. "We zitten in het einde van de prototypefase met deze gietwaterwagen", zegt Dercks, ervan uitgaande dat de openstaande vragen beantwoord zullen worden. Hij wil graag samenwerken met een bedrijf dat vertrouwd is met waterkarren en het instellen van potten. Dat is heel specifieke kennis en die is niet makkelijk te vinden.

Volgens Dr. Anke Schirocki, die voor Agrobusiness Niederrhein werkt, "We willen innovatie bevorderen door partners voor dit soort unieke projecten samen te brengen en bestaande innovaties een platform te geven, zodat ze breder bekend worden. Daarvoor is grensoverschrijdende uitwisselingen van groot belang en organiseren we deze excursie samen met Greenport Venlo en Greenport Gelderland".

Het bezoek werd georganiseerd in het kader van het project Agro Cross Borders dat uitgevoerd wordt door Agrobusiness Niederrhein, Greenport Gelderland en Greenport Venlo. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG VA-programma Deutschland-Nederland en is medegefinancierd door de Europese Unie (EU).

 

Op de foto:

Sprekers en organisatoren van de kennisuitwisseling tussen Duitsland en Nederland. Van links naar rechts: Radboud Vorage, Yannick Smedts, Jan van Hees, Peter Dercks, Alexander Cox, Dr. Anke Schirocki, Jan van Genderen, Marcel Claus und Klaus Karl.

 

 

Naar het overzicht