Drijvend zonnepark verrijkt gietwaterbassin Bergerden

Coöperatie Lingewaard Energie realiseert het zonnepark samen met de veertien glastuinders die zich verenigden in Gietwaterbedrijf Bergerden en burgers. Innovatie- en Energiefonds Gelderland, ING Bank en een crowdfunding onder burgers in de regio financieren het park.Drijvend Zonnepark Lingewaard produceert vanaf volgend jaar ruim 1.800.000 kilowattuur groene stroom per jaar, genoeg voor 600 huishoudens. 'De verwachting is dat drijvende zonnepanelen meer elektriciteit opleveren dan zonnepanelen op bijvoorbeeld daken of grond', zegt Pieter Siekman, bestuurder van het exploitatiebedrijf.

Voordeel
Volgens Siekman komt dat door het koelende effect van het water en de weerkaatsing van zonlicht. Maar er is nog een ander voordeel, geeft hij aan. 'Omdat de panelen op het water drijven maken we geen gebruik van (schaarse) grond en zijn de panelen beter beschermd tegen vandalisme.'Het drijvende zonnepark in Lingewaard is het eerste in Gelderland en het grootste van Nederland. Het is 15.000 vierkante meter groot, oftewel drie voetbalvelden. In Nederland is nog ruim 7 miljoen vierkante meter aan binnenwater beschikbaar in de vorm van slibdepots, zandwinplaatsen, bezinkputten of gietwaterbassins. 'Deze innovatie kan dus op vele plaatsen in ons land worden toegepast. Voor ons is dit het eerste en zeker niet het laatste project. We zijn ook al bezig met het opzetten van een tweede zonnepark binnen de gemeente. Zo dragen we als energiecoöperatie bij aan de energietransitie', zegt Siekman.

Crowdfunding
Het drijvende zonnepark is gefinancierd door Innovatie- en Energiefonds Gelderland, ING Bank en inwoners van de gemeente Lingewaard. Die laatste groep droeg bij via crowdfunding. Het drijvende zonnepark met al zijn milieuvoordelen sluit precies aan bij het doel van Innovatie- en Energiefonds Gelderland waarvan de provinciale investeringsmaatschappij Oost NL fondsmanager is.Pieter Rhemrev, manager business unit Capital van Oost NL: 'namens Innovatie- en Energiefonds Gelderland stimuleren wij ondernemers- en burgerinitiatieven die bijdragen aan de doelen van het Gelders Energie Akkoord. Natuurlijk moet een initiatief winstgevend zijn, maar de milieuwinst is minstens zo belangrijk.'

Drijvende krachten
Frans van Herwijnen, Stefan Peelen en Pieter Siekman zijn namens Lingewaard Energie de 'drijvende krachten' achter dit project. Zij maakten de tuinders op Bergerden, die met het water uit het bassin hun gewassen begieten, enthousiast voor hun plan. 'Het zonnepark draagt ook bij aan de waterkwaliteit', zegt Siekman. Door de plaatsing van de zonnepanelen verdampt minder water en krijgen algen dus minder kans.' Zonne-energiespecialist Tenten Solar ontwerpt en installeert het drijvend zonnepark.

Subsidieaanvraag
Greencrowd deed de subsidieaanvraag en verzorgt de administratieve afhandeling van de crowdfunders. De energie die het drijvende zonnepark opwekt, wordt door de Nijmeegse energieleverancier Huismerk Energie geleverd aan burgers en bedrijven in de regio.

Naar het overzicht