Gelderse tuinbouw steekt cliënten Voedselbank Arnhem een hart onder de riem

De corona-crisis heeft allerlei nieuwe initiatieven naar voren gebracht. Een van die initiatieven was het project om tuinbouwproducten, die moeilijk af te zetten waren, voor een deel een weg te laten vinden naar cliënten van de Voedselbank. Door de crisis is het aantal cliënten van de Voedselbank in Gelderland gestegen tot meer dan 6.000 personen. Greenport Gelderland organiseerde samen met Provincie Gelderland een project om zowel in de regio Arnhem-Nijmegen als ook in de Bommelerwaard tuinders en regionale voedselbanken bij elkaar te brengen. De tuinders kregen een kostprijs vergoeding voor hun producten en de Voedselbanken gratis verse en gezonde producten.

In de regio Arnhem-Nijmegen nam Radboud Vorage het voortouw om tuinders en Voedselbank bij elkaar te brengen. Begin april zocht hij contact met Thom Dieben van de Voedselbank in Arnhem. Dieben werkt als vrijwilliger bij de Voedselbank en is verantwoordelijk voor de voedselverwerving. Samen met Dieben besprak Vorage welke producten er uit de regio beschikbaar waren en wat bij de wensen van de cliënten van de Voedselbank paste. In april werden direct al de eerste partijen met Anthuriums, Sperziebonen, Komkommers, Calla’s, Freesia’s, Aardbeien en Orchideeën aangeleverd. Die leveringen gingen door tot eind juni, toen het project afgerond werd.

In 12 weken tijd werden in totaal vanuit de regio Arnhem-Nijmegen 39 leveringen van tuinbouwproducten gerealiseerd. In een Twitter bericht bedankte gedeputeerde Peter Drenth de tuinders voor hun betrokkenheid. Volgens Radboud Vorage stonden veel tuinders, ondanks de onzekere tijden, zeer positief tegenover dit project. De met zorg gekweekte producten vonden uiteindelijk via dit project een goede bestemming. Volgens Dieben “We zijn erg blij geweest met jullie ondersteuning de afgelopen maanden. Heel veel dank daarvoor. En die bloemenhulde was zeker ook een groot succes. Je weet, ik was wat aarzelend in het begin maar ik heb afgelopen week toen ik meehielp met het uitreiken van de voedselpakketten zelf gezien hoe ongelofelijk blij de klanten waren met de bloemen, echt iedereen nam een bosje mee naar huis met een grote glimlach. Kennelijk is dit toch een grote luxe als je zelf bijna geen eten kunt kopen.”

 

 

 

Naar het overzicht
  • Home
  • Over ons
  • Nieuws
  • Gelderse tuinbouw steekt cliënten Voedselbank Arnhem een hart onder de riem