Het ABC van personeelsmanagement

Het blijft een grote uitdaging: personeel vasthouden en motiveren. Greenport Arnhem-Nijmegen organiseerde samen met Kasgroeit een avond over dit thema. 20 personen gingen aan de gang met praktische technieken om de communicatie met en tussen werknemers te verbeteren. Dat leverde een levendige bijeenkomst op.

Anneke Postma van Kasgroeit beet het spits af. Aan de hand van een case met Tim (tuinder) en Jan (nieuwe medewerker) gaf ze aan wat er allemaal fout kan gaan in de aansturing en onderlinge communicatie. Zeker in het begin is het belangrijk om met een nieuwe medewerker de balans te vinden tussen ‘instructie’ en ‘zelfstandig handelen’. Daarbij moet de werkgever er van bewust zijn dat er veel verschillende persoonlijkheidskenmerken zijn. Dus wat bij de ene medewerker goed werkt kan bij de andere medewerker tot onzekerheid en passiviteit leiden. In haar presentatie stond Anneke uitgebreid stil bij hoe je kunt beoordelen of je de juiste persoon voor de juiste job hebt.

Het inschatten van persoonskenmerken van buitenlandse medewerkers is een vak apart. Jola Criens, van De Personeelstrainer, ging met name in op de achtergronden van Poolse medewerkers. In vergelijking met Nederlandse medewerkers, zijn de verschillen tussen Poolse medewerkers nog een stuk groter. Met name medewerkers die de communistische tijd hebben meegemaakt kijken op een andere manier naar de verhouding tussen baas en werknemer. Terwijl de jonge generatie Poolse medewerkers weer veel meer lijkt op de eigen Nederlandse jeugd.

Jola Criens, zelf van Poolse afkomst, gaf aan dat ze regelmatig in Polen enquêtes houdt om te peilen hoeveel Poolse mensen in het buitenland willen werken. Daaruit blijkt dat die interesse behoorlijk aan het afnemen is. Haar advies: richt je vooral op het vasthouden van je huidige medewerkers. Hoe dat te doen werd door Jola in een ABC samengevat: Aandacht, Band en Communicatie. Natuurlijk is een goed salaris van belang, maar ook voor buitenlandse medewerkers geldt: Schenk aandacht, werk aan een goede band en zorg voor voldoende en open communicatie. Investeer ook in hun opleiding en perspectief!

Wilt u bijvoorbeeld ook de betrokkenheid of het zelfstandig handelen van medewerkers op uw bedrijf verhogen? Of loopt de samenwerking niet helemaal naar wens en heeft u behoefte aan een onafhankelijke analyse? Vaak komen daar ontwikkelpunten uit en is extra hulp nodig. Neem dan contact op met a.postma@kasgroeit.nl. Op dit moment is er vanuit Greenport Gelderland subsidie beschikbaar voor cursussen en coaching.

Download hier de presentatie van Kasgroeit

 

Naar het overzicht