Horticoop haalt inspiratie uit de natuur

Het doelgericht leren van 3,8 miljoen jaar evolutie wordt ook wel biomimicry of biomimetica genoemd. Dat is de wetenschap/kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën uit de natuur en die te gebruiken voor menselijke toepassingen. Immers in de evolutie overleven de beste ideeën en aanpassingen. Dus waarom zelf uitvinden en uittesten als de natuur dat al gedaan heeft. Zeker voor een sector die uitblinkt op het snijvlak van plantenteelt en techniek is biomimicry een rijke inspiratiebron.

Een nuttig voorbeeld uit de natuur is bijvoorbeeld de huid van het blad van de lotusboom. Het blad van deze boom is bezaaid met knopvormige uitsteeksels die bedekt zijn met een dun laagje was. Stofdeeltjes, bacteriën en waterdruppeltjes zitten losjes verspreid op de toppen van deze ontelbare bobbeltjes. Als een vuildeeltje en waterdruppeltje met elkaar in contact komen, hecht het vuildeeltje zich sterker aan het water dan aan het blad: de adhesie (aantrekkingskracht) tussen water en vuil is groter dan die tussen blad en vuil. De ongewenste stoffen spoelen dan tezamen met het water van het blad. Die kennis wordt nu gebruikt bij vuilafstotende verven. Tijdens de wandeling door de Burgers Bush kwamen wel 10 van dergelijke slimme voorbeelden uit de natuur naar voren.

Na de rondleiding werden de ondernemers getrakteerd op een groot aantal korte presentaties. Veel bedrijven lieten zien hoe zij slimme technieken gebruiken om tot betere producten voor de tuinbouw te komen. Op het gebied van waterontsmetting, filtering en hergebruik is heel veel mogelijk. Ging er in het verleden per kuub water tot €1,50 aan voedingsstoffen in het riool verloren, nu is daar een groot deel van terug te winnen. Ook op het gebied van slimme gewasbeschermingsmiddelen was er veel nieuws te zien en te horen. Door goed te kijken naar natuurlijke beschermingsreacties van planten, worden nu gewasbeschermingsmiddelen ontwikkeld die de plant sterker en weerbaarder maken. Horticoop heeft met het thema van haar ‘Insperience day 2018’ voor een stevige dosis natuurlijke inspiratie gezorgd.

Naar het overzicht