Nieuwe medewerker in de tuinbouw heet: Archie Cobot

De oudere tuinders onder ons kennen waarschijnlijk nog wel de stripboeken van: Archie, de man van staal. Een stripverhaal uit de jaren vijftig en zestig waarbij een goedaardige robot het gevaarlijke werk opknapte. Gelukkig is het werk in de tuinbouw niet zo gevaarlijk als de situaties in de strip, maar een Archie zou op veel tuinbouwbedrijven een welkome gast zijn. Zeker nu het vinden van gemotiveerde arbeidskrachten steeds lastiger begint te worden.

Robots en ook cobots worden steeds belangrijker in het productieproces. Een cobot is een Collaboratieve Robot. Dat betekent dat deze robot naast en met mensen kan werken. Ze zijn vooral geschikt om repeterende werkzaamheden uit te voeren. Cobots hebben ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veiligheidslimieten. De robotarmen kun je met de hand tegenhouden.

Een van de vooraanstaande bedrijven op het gebied van cobots is Olmia Robotics. Het bedrijf is gevestigd in Tiel, midden in de Gelderse tuinbouwsector. Opvallend genoeg is Olmia Robotics nog maar beperkt actief in de tuinbouwsector, terwijl daar veel repeterend werk te vinden is. De directeur van Olmia Robotics, Peter van Olm, geeft aan dat er veel sectoren zijn die nu kijken naar het inzetten van cobots. In veel gevallen kan de cobot werk van medewerkers overnemen, zodat die medewerkers meer gespecialiseerde en gevarieerde werkzaamheden kunnen doen. De terugverdientijd van cobots, afhankelijk van de situatie, kan 1,5 tot 3 jaar zijn.

Olmia Robotics organiseert regelmatig bijeenkomsten, op zijn locatie in Tiel, voor ondernemers die cobots willen gaan inzetten in hun bedrijfsproces. In overleg met Peter van Olm is besproken om een dergelijk bedrijfsbezoek te gaan organiseren voor de tuinbouwsector om zelf te kunnen zien welke mogelijkheden een cobot biedt. Wellicht heet dan uw volgende medewerker: Archie Cobot!

Heeft u interesse om met collega tuinders een bezoek aan Olmia Robotics te brengen, geef dan uw naam door aan: gselman@projectenltonoord.nl of r.vorage@greenportarnhemnijmegen.nl . Bij voldoende aanmeldingen gaan we met u en Peter van Olm in gesprek voor een onvergetelijk bedrijfsbezoek.

Voor meer informatie over Olmia Robotics:

https://www.olmia-robotics.nl/

Naar het overzicht