PLANTION introduceert unieke voorzieningen voor duurzaam inkopen

Plantion heeft deze week haar kloksoftware uitgebreid met een nieuwe voorziening waarmee kopers gemakkelijker duurzame producten kunnen selecteren. Ook introduceert Plantion het ‘Plantion keurlabel auditrapport’. Door gebruik te maken van dit, door SGS goedgekeurde, rapportagesysteem is een duurzame bloemist significant minder tijd kwijt aan verslaglegging van alle bij Plantion ingekochte producten richting keurmerkinstantie. Met deze voorzieningen speelt Plantion in op de toenemende vraag naar bloemen en planten met een duurzaamheidslabel, zowel in de zakelijke als consumentenmarkt.

Op de veilingklokken in Ede krijgt de koper met ingang van deze week klip en klaar te zien welke aanvoerders en welke van de aangevoerde partijen duurzaam zijn. Voorafgaand verschijnen in het overzicht ‘komende partijen’ de namen van de aanvoerder tegen een groene achtergrond. Op het moment van het veilen zelf wordt ook het duurzaamheidslabel getoond.

Barometer Duurzame Bloemist

In eerste instantie werkt het systeem met het label Barometer Duurzame Bloemist. Naar behoefte kunnen ook andere labels waarvan de vereiste kenmerken volgens de Linnaeus systematiek zijn vastgelegd, worden toegevoegd.
Bloemsierkunst Krayenhoff is aangesloten bij Barometer Duurzame Bloemist. Eigenaar Joost Weijtens: “In de zakelijke markt wordt steeds vaker gekozen voor een duurzame bloemist. En ook in de winkel vragen consumenten steeds meer naar duurzame bloemen en planten. Het helpt ons dan ook enorm dat Plantion de inkoop en de administratie rondom duurzame producten een stuk gemakkelijker heeft gemaakt.”

 

Kopen Op Afstand

Naast de kopers in de afmijnzaal in Ede kunnen ook kopers op afstand (KOA) gemakkelijker en vroegtijdig duurzame producten selecteren. Zij hebben daarvoor inmiddels de aangepaste KOA-software ontvangen. Op het aanvoerscherm worden alle duurzame partijen getoond tegen een groene achtergrond. Met een meervoudig filter kan de KOA-koper alvast één of meer duurzaamheidslabels selecteren. Net zoals de klokken in Ede toont ook het KOA-scherm de namen van de aanvoerders (groene achtergrond) en de betreffende duurzaamheidslabels.

Als volgende stap zullen de duurzaamheidslabels binnenkort ook zichtbaar zijn bij alle aanbodregels in de Plantion Digitale Marktplaats en daarmee ook voor Klokvoorverkoop.

 

Verslaglegging

Parallel heeft Plantion in samenwerking met SGS, de auditinstantie van het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist, ook het ‘Plantion keurlabel auditrapport’ ontwikkeld. De duurzame bloemist die bij Plantion inkoopt, hoeft niet langer elke inkoopfactuur apart te verantwoorden aan zijn keurmerkinstantie.

Het auditrapport doet verslag over alle bij Plantion (klok, Plantion Digitale Marktplaats, bemiddelingsbureau of groencentrum) ingekochte partijen. De bloemist hoeft alleen nog maar periodiek de gegevens van het Plantion keurlabel auditrapport over te nemen in de SGS-spreadsheet. Dit bespaart de bloemist veel tijd.

 

Plantion, verbindend in bloemen en planten

Plantion te Ede is een moderne, complete en inspirerende marktplaats voor kwekers en sierteeltdetaillisten. Onder het motto ‘verbindend in bloemen en planten’ creëert Plantion met 142 medewerkers optimale afzetmogelijkheden voor producten van haar aanvoerders. In Ede bevinden zich een klokveiling, een groencentrum en een groothandelscentrum onder één dak. Daarnaast bemiddelt Plantion rechtstreeks tussen kweker en koper. Veel producten zijn ook via Plantion Digitale Marktplaats verkrijgbaar. Plantion investeert in een CO 2-neutrale marktplaats, onder meer door het gebruik van zonnepanelen en windenergie. Over 2018 realiseerde Plantion een omzet van 98,9 miljoen euro. Meer informatie: www.plantion.nl.

Foto vvbvanbree Krayenhoff:

Joost en Tanja Weijtens, eigenaren van Bloemsierkunst Krayenhoff, kopen in bij Plantion. Hun winkel is gecertificeerd voor het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist

Naar het overzicht