Rabobank krijgt veel vragen van tuinders

Eric Aerts is voor veel tuinders in de regio Arnhem-Nijmegen het eerste aanspreekpunt als het gaat om financiële zaken. Ook in deze tijd van Corona-onzekerheid, besteed hij veel tijd en aandacht aan het beantwoorden van vragen van ondernemers. Helaas kan dat niet altijd persoonlijk, maar gaan veel van de gesprekken via telefoon of via beeldbellen.

 

Eerste balans opmaken na Corona

Bij veel kwekers in de regio loopt het voorseizoen op z’n einde. Tijd om een eerste balans op te maken, maar ook om vooruit te kijken naar de 2de helft van 2020. Wat gaat het coronavirus brengen de komende periode en welke gevolgen heeft het bijvoorbeeld op je personeel en je verdere toekomstplannen? Welk steentje draagt de overheid bij en wat zijn de gevolgen voor de nationale en internationale handel? Volgens Eric Aerts zijn dat vragen die bij ondernemers spelen. Deze crisis heeft echter wel geleerd dat het als ondernemer goed is om in scenario’s te denken en te bekijken wat de impact op jouw bedrijf is als er iets onverwachts gebeurd, zoals bijvoorbeeld de ‘lock-down’ van de handel ten gevolge van Corona.

 

Agri Team staat klaar

Gelukkig hoeft Eric Aerts niet alle vragen alleen te beantwoorden. Zo kan hij terugvallen op de deskundigheid van zijn collega’s uit het Agrarisch Adviescentrum Gelderland Zuid, maar ook op sectorspecialisten die de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.  Twee van die specialisten zijn Lambert van Horen, analist RaboResearch, en Arne Bac, sectorspecialist Tuinbouw. Ze informeren tuinders regelmatig via een podcast. Deze is te vinden via: https://research.rabobank.com/far/en/sectors/regional-food-agri/Podcast-Sierteelt-krabbelt-langzaam-op-uit-het-diepe-dal-van-de-Covid-19-crisis.html

 

Voelsprieten uit steken

Nu de bloemisten en tuincentra in Europa overal weer open zijn, lijkt de markt voor bloemen en planten zich te herstellen. Hoe zich dat verder gaat ontwikkelen is nog moeilijk in te schatten. Het advies van Aerts is om als ondernemer de komende maanden de nationale en internationale ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Maak gebruik van de informatiekanalen die je als kweker hebt. Spreek met je handelspartners, zoek contact met collega’s en steek je voelsprieten uit voor wat er in de markt gebeurt.

Informatie link van Rabobank over Corona met informatie over internationaal zaken doen, overheidsregelingen, financiën en verzekeringen:

https://www.rabobank.nl/bedrijven/corona/

Naar het overzicht