Statushouders op excursie in de tuinbouwkas

Met veel interesse bezocht een groep van ruim 10 ‘nieuwe Nederlanders’ uit Eritrea, Syrië, Turkije en Koerdistan de tuinbouwkassen in Bergerden. Natuurlijk niet alleen om te kijken wat voor mooie planten er gekweekt worden, maar zeker ook om te kijken of er werkgelegenheidsmogelijkheden liggen. Al snel bleek dat deze nieuwe Nederlanders geen goed beeld hebben van hoe het werk er in een moderne tuinbouwkas uit ziet. Glenn Langelaan en Pim Rikken namen ruim de tijd om te vertellen over hun bedrijf en de dagelijkse werkzaamheden.

Samen met het Werkgevers Servicepunt Gelderland Midden organiseerde Greenport Arnhem-Nijmegen het werkbezoek aan de tuinbouw. De nieuwe Nederlanders mochten uitgebreid rondkijken, vragen stellen en natuurlijk kort aan de slag. De ‘delegatie’ uit Koerdistan ging aan de slag met het inpakken van Anthuriums terwijl de Eritreeërs met name een kijkje gingen nemen bij het vullen van de potjes en het stekken. Al snel bleek wie groene vingers had en bij wie de interesses op een ander vlak lagen. Tijdens het bezoek werden al de eerste afspraken voor een proefdagje werken in de kas gemaakt.

De komende periode gaat Greenport Arnhem-Nijmegen met het Werkgevers Servicepunt aan de slag om te kijken of er meer mogelijkheden zijn om ‘nieuwe Nederlanders’ in de tuinbouw in te laten stromen. Daarnaast wordt er op 19 november een avond over het thema ‘handjes in de kas’ gehouden. Dan zijn we weer te gast bij de Rabobank in Elst en zal Sjaak van de Tak van LTO Glaskracht Nederland aanwezig zijn om de initiatieven vanuit LTO toe te lichten. Werkgevers Servicepunt Gelderland Midden zal vertellen wat zij voor de tuinbouwsector kan betekenen.

Naar het overzicht