We mogen weer!

Het was moeilijk voor te stellen, maar op 28 februari jl. zaten 13 kwekers uit de regio Arnhem-Nijmegen weer gewoon bij elkaar. Greenport Arnhem-Nijmegen organiseerde een training over geïntegreerde gewasbescherming. Een training die op de praktijk gericht is en bovendien ook nog meetelt voor de spuitlicentie.

In de ontvangstruimte van Mea Vota was het lekker warm en Henk Gertsen had de koffie al klaargezet. Na zo’n lange tijd wil je wel eens even bijpraten, maar al snel ging het gesprek over de uitdagingen op het gebied van gewasbescherming. Spreker op de avond was Renate van Holstein-Saj die haar leven lang al onderzoek doet naar de interactie tussen planten, ziekten en insecten. Een boeiend verhaal over hoe planten en insecten elkaar nodig hebben, maar soms ook elkaars vijanden zijn. Het biologische evenwicht in de kas is uniek en niet altijd makkelijk te begrijpen, laat staan te sturen.

Bijna alle gewassen die in het gebied geteeld worden kwamen tijdens de cursus aan bod. Ieder gewas kent zijn eigen vijanden, maar ook biologische bestrijders die de schade beperkt kunnen houden. In sommige gevallen is de sleutel tot succes het inzetten op bedrijfshygiëne of op maatregen in de teelt die net het verschil kunnen maken. Renate wist de laatste wetenschappelijk kennis te koppelen aan de praktische uitdagingen van kwekers. Kennis als belangrijke schakel om uiteindelijk naar een lager middelengebruik te gaan.

Later dit jaar wil Greenport Arnhem-Nijmegen een vervolgtraining organiseren, niet alleen omdat het zinvol is, maar ook omdat iedereen het fijn vond elkaar weer eens ‘normaal’ te spreken.

Naar het overzicht