Webinar over afzet in onzekere tijd

Wethouder Johan Sluiter van Gemeente Lingewaard verzorgde de aftrap van het eerste webinar van het Glastuinbouwpact Arnhem-Nijmegen. Dat deed hij in het gloednieuwe Karma Centrum aan de Geranium 2 in Bemmel. Familie Langelaan heeft dit nieuwe business-to-business centrum ontwikkeld om hun afnemers nog meer de beleving mee te kunnen geven van hun siergewassen. Bij Karma plants worden Anthuriums gekweekt in vele maten en kleuren. Allemaal volgens de specifieke wensen van de afnemer. Het nieuwe Karma Centrum was voor de gelegenheid ingericht als een professionele webinar-studio.

Glenn en Lydia Langelaan legde uit hoe de nieuwbouw van het Karma Centrum en 2,8 hectare nieuwe tuinbouwkas gegaan was in de corona lock-down. Naast veiligheid in de eigen kas, moesten ook voor de nieuwbouw de nodige corona-regels betracht worden. Een van de lastigste klussen was het onderbrengen van de bouwploegen in hotels in de buurt. Volgens Glenn was dat bepaald niet eenvoudig, midden in de Corona crisis. Gelukkig bleef de vertraging beperkt en kon afgelopen maand de nieuwe kas van 2,8 hectare in gebruik genomen worden en vandaag de eerste activiteit in het Karma Centrum. Lydia Langelaan benadrukt dat ze nu nog beter in staat zijn afnemers bij hun bedrijf en producten te betrekken. Zeker in de Corona-tijd is gebleken hoe belangrijk het is te blijven investeren in de relatie met je afnemers.

Daarna was het Arne Bac van de Rabobank die in gesprek ging met Peter Bakker, algemeen directeur van Plantion. Beide heren deelden hun visie op de afzet van siergewassen. Volgens Bac heeft de corona-crisis het volgende geleerd:

  • Belangenbehartiging is crucial voor adequaat crisis management op nationale schaal
  • Greening the cities, thuiswerken: sierteelt blijft relevant in de thuis/werksituatie
  • Veerkracht sector is groot gebleken, mede dankzij de goede concurrentiepositie
  • Sterke buffers zijn in dit soort situaties nodig, aandachtspunt voor de toekomst
  • Luchttransport is nog steeds moeilijk => nadenken over marktbereik
  • Arbeid zal in de toekomst een groot aandachtpunt worden => robotisering/automatisering
  • Sterke bedrijven zullen deze crisis overleven!

Frank Hollaar, van Flynth Accountants, deelde zijn inzichten op het gebied van ondernemerschap. Het afgelopen jaar heeft veel gevraagd van ondernemers. Ze moesten alle zeilen bijzetten. Hollaar besprak drie kernkwaliteiten van bedrijven die succesvol zijn:

  • Relevant, voor afnemers en consument
  • Weerbaar, bestand tegen onverwachte tegenslagen
  • Wendbaar, om snel in te spelen op nieuwe situaties

Hij ging uitgebreid in op deze drie kerncompetenties van succesvolle bedrijven, zie zijn presentatie. Via de ‘chat-functie’ konden de ca. 35 deelnemers van achter hun lap-top vragen stellen. Dat leverde een levendige discussie op, ondanks de fysieke afstand. Op basis van de positieve ervaring van dit eerste webinar wordt er nu gewerkt aan een webinar in november over de voortgang van de energietransitie in de glastuinbouw.

De presentaties van Arne Bac en Frank Hollaar zijn hieronder te vinden.

presentatie Frank Hollaar, Flynth

presentatie Arne Bac, Rabobank

 

Naar het overzicht