Onderzoek naar klimaatneutraal verwarmen van pioenrozen

Pioenrozen mogen zich ieder jaar verheugen op meer interesse van de consument. Het buitenareaal is de laatste jaren gegroeid van 600 naar 800 hectare. Eind mei en begin juni worden de meeste pioenen geoogst. Door de grote productiepiek wil de prijs van pioenen in die periode nog al eens terugvallen. Daarnaast levert de productiepiek ook problemen op om alles op tijd geplukt te krijgen, i.v.m. beschikbaarheid van arbeid. In de regio Arnhem-Nijmegen worden daarom ook pioenen in de kas gekweekt. Dat geeft een betere arbeidsspreiding en ook een betere prijsvorming.
 
Ron Evers en Steef Gerichhausen uit Huissen onderzoeken de mogelijkheden om de teelt van pioenrozen te vervroegen door toepassing van infrarood technologie en warmtepompen. Voor deze verwarmingstechnieken is geen aardgas nodig. De beide tuinders laten zich ondersteunen door Ron van Wijk van GFSC en de Wageningse student Stefan Vorage. Van Wijk zorgt voor de benodigde technische materialen terwijl Vorage met name kijkt naar de ontwikkeling van het gewas.
 
Het onderzoek bestaat uit twee experimenten. In het eerste experiment zijn er infrarood verwarmingsdraden naast de pioenrozen gelegd. De warme infrarood straling straalt de pioenen aan en daarmee wordt de plant in zijn groei geactiveerd. Bij het 2de experiment wordt door middel van een warmtepomp en verwarmingsslangen warmte uit de lucht gehaald en wordt deze warmte in het wortelbed van de pioenen gebracht. Hierdoor wordt het uitlopen en de groei van de pioenen gestimuleerd. In dit onderzoek zijn door de Wageningse student temperatuursensors geplaatst om lokale temperatuur verschillen te kunnen meten en een time-lapse camera om de groei van het gewas dagelijks te kunnen volgen.
 

Volgens Ron van Wijk is verwarmen met infrarood nu al een gewild alternatief om huizen te verwarmen, zeker als deze van het aardgas af moeten. Het zeer lokaal (direct nabij het gewas) verwarmen van gewassen in de kas is echter nog in een experimentele fase maar heeft grote potentie. Volgens Van Wijk zijn de betrokken tuinders hiermee al best ver als het gaat om doelgericht en zo efficiënt mogelijk verwarmen van hun gewas. Bovendien vragen verwarmingstechnieken gebaseerd op infrarood en warmtepompen geen aardgasaansluiting. Dat is ook relevant voor een succesvolle energietransitie.

Naar het overzicht