Excursie: LED verlichting in de praktijk

Greenport Arnhem-Nijmegen organiseert regelmatig interessante bezoeken bij ondernemers die met innovatieve ontwikkelingen bezig zijn. Een van die innovatieve ondernemers is Clemens Borgijink. Hij is een van de eerste Bouvardia kwekers in Nederland die zelf onderzoek doet naar de mogelijkheden van de combinatie van LED en SON-T licht in de teelt van Bouvardia.

In de periode 2000-2003 is het familiebedrijf overgegaan naar Clemens Borgijink en zijn vrouw Inge Borgijink-Geesink. Door de sterke schaalvergroting en veranderende marktomstandigheden, werd in 2003 besloten over te schakelen op de teelt van Bouvardia.
Borgijink Bouvardia is inmiddels uitgegroeid tot een moderne, innovatieve snijbloemenkweker gespecialiseerd in het jaarrond telen van Bouvardia. Kwaliteit, continuïteit en betrouwbaarheid staan bij Borgijink Bouvardia hoog in het vaandel. Dit is mede realiseerbaar door het moderne teelt- en verwerkingssysteem dat wordt gebruikt, waardoor de tijd tussen oogsten en veiling klaarmaken aanzienlijk is verkort.
Met toepassing van een combinatie van SON-T en LED wil Clemens een volgende stap zetten naar het verbeteren van de kwaliteit van zijn bloemen. Hij heeft daarvoor de volgende doelen voor ogen:
➢ Verhogen kwaliteit van de bloemen
➢ Stevigere takken
➢ Meer takken per m²
➢ Verlengen houdbaarheid van de bloemen

 

Het programma van de bijeenkomst op 7 maart 2019 ziet er als volgt uit:

19.30 uur ontvangst
19.35 uur Toepassing van LED in Tuinbouw, René Corsten (Delphy)
20.10 uur Bezoek aan LED proef en toelichting door Clemens Borgijink
20.40 uur Werking van LED, Stefan Hendriks Plant Specialist Horticulture (Signify)
21.15 uur discussie
21:30 uur afronding

Naar het overzicht