Harold Zoet opent Kom in de Kas met aardbeien-toost

Voorafgaande aan de start van Kom in de Kas in de regio Arnhem-Nijmegen kwamen ongeveer 80 ondernemers bij elkaar voor het jaarlijkse ondernemersontbijt. Om 8:00 uur stond de voordeur bij Royal Berry al open om collega kwekers te verwelkomen. Ook Burgemeester Nelly Kalfs van gemeente Lingewaard en gedeputeerde Harold Zoet van Provincie Gelderland waren van de partij. Samen brachten zij een toost uit op een succesvolle Kom in de Kas in 2024.

In zijn speech belichtte de gedeputeerde het belang van de glastuinbouw voor de regio Arnhem-Nijmegen, maar ook voor Nederland. De glastuinbouwsector in Nederland is en blijft een toonaangevende sector in de wereld, mede door haar vermogen om te innoveren en haar hoge niveau van duurzame productie. Dat wordt helaas niet door iedereen gezien en erkend. Dat moeten we blijvend onder de aandacht brengen, zeker in Den Haag!

In zijn speech ging Harold Zoet specifiek in op de opmerkingen die Klaas Knot (President van de Nederlandse Bank) in het programma Buitenhof (zie citaat hieronder) maakte. Zoet ging in op het belang van gezonde voeding die de sector produceert en het geluk dat een bos bloemen kan brengen. Ook de innovatiekracht, en de betekenis daarvan voor de toekomstige voedselvoorziening in Europa, werd door de gedeputeerde benadrukt. Daar heeft Knot helaas weinig oog voor. Het simpel beoordelen van sectoren langs de lijn van toegevoegde waarde en kostprijs doet geen recht aan de het belang van een eigen hoogwaardige voedselproductie en het geluk dat bloemen en planten brengen.

Na de speech van Zoet was het woord aan gastheer Jan van Genderen van Royal Berry. Die wist iedereen weer gelukkig te maken met heerlijke verse aardbeien. Als officiële opening van Kom in de Kas werd niet het glas geheven, maar heerlijke aardbeien. Met deze ‘geluks-bommetjes’ gingen de deuren open van de kassen voor het grote publiek. Een zeer geslaagde dag waarop de duizenden bezoekers met eigen ogen konden zien dat de tuinbouwsector meer is dan een ‘macro-economische calculatie’.

Citaat Klaas Knot in Buitenhof, Januari 2024

“Nederland loopt tegen de grenzen van zijn eigen succes aan: in ruimte, energienet, koolstof, stikstof. Daarom: stop sectoren die onder de werkelijke kostprijs produceren, bijvoorbeeld vanwege te lage lonen, of die afhankelijk zijn van fossiele subsidies. Dit speelt onder andere in de glastuinbouw, distributiecentra, vleesverwerkende industrie: in deze sectoren wegen de maatschappelijke baten niet meer op tegen de kosten, en ze leggen beslag op capaciteit die je kunt benutten voor sectoren die de Nederlandse economie en welvaart veel meer opleveren.”

 

Naar het overzicht