Hier kun je zien waar je bloemen en groenten vandaan komen

Nieuwe beleef- en ontmoetingsplek voor groente- en sierteelt. Je onderdompelen in de glastuinbouw. Dat is straks mogelijk als in de gemeente Lingewaard Experience the Horticulture NEXTgarden verrijst.

Op de grens van Bemmel en Huissen zal het een beleef- en ontmoetingsplek worden voor groente- en sierteelt. Een van de dragers van het project, dat ook toeristen naar de regio moet trekken, is een hotel met 60 tot 80 kamers met restaurant en congresmogelijkheden. Daarbij wordt ook gedacht aan een welness.

Wethouder Johan Sluiter ziet het al helemaal voor zich. ,,Als je over de A15 of de Karstraat rijdt, zie je aan de vorm van het gebouw dat hier iets met glastuinbouw gebeurt. Het hotel past qua uiterlijk door het gebruik van veel glas bij de kassen die aan weerszijden van de Karstraat worden gebouwd."

Ambitieus

Dat is althans een van de ideeën voor de Experience the Horticulture NEXTgarden. Er is een investering mee gemoeid van 10 tot 15 miljoen euro. Met dit project wil de regio Arnhem, Lingewaard en Nijmegen de (glas)tuinbouw dichterbij het publiek brengen. Het college van burgemeester en wethouders van Lingewaard is onlangs akkoord gegaan om verder te gaan met de plannen. ,,Het is een ambitieus project. Ik geef het een kans van slagen van 70 procent", aldus Sluiter.

Bezoekers moeten straks de glastuinbouw beleven. Sluiter: ,,Van het zaadje in de grond tot de paprika, de appel, de aardbei of de tomaat op het bord en de bloemen in de vaas. Die gaan we kweken in de kassen die bij het complex komen. De mensen zien de telers aan het werk en 's avonds eten ze in het restaurant het product dat die ochtend is geplukt."

Volgens projectleider Jan Taks zal binnen de Horticulture ook veel aandacht zijn voor innovatie en duurzaamheid. ,,Wij spreken van de glastuinbouw van de toekomst. Er wordt gewerkt aan nieuwe teeltmethodes die leiden tot een hogere opbrengst."

Men wil laten zien wat vertical farming (verticale landbouw) inhoudt. De kans is volgens hem aanwezig dat op het terrein mogelijkheden ontstaan, waarbij op verdiepingen boven elkaar wordt gekweekt. ,,Het is dan bijvoorbeeld mogelijk het jaar rond een compleet groen assortiment te kweken."

Stagelopen

Daarom worden niet alleen de kwekers, maar ook onderwijsinstellingen als Van Hall Larenstein in Velp, de Hogere Agrarische School in Den Bosch en Wageningen University & Research bij het project betrokken. Die houden zich met innovaties en duurzame oplossingen bezig. ,,En studenten kunnen stagelopen in de Horticulture NEXTgarden", zegt Taks. Voor scholen is een bezoek aan het complex volgens hem eveneens interessant. ,,Dan zien leerlingen waar hun groenten en bloemen vandaan komen."

De gemeente Lingewaard en betrokken partners als Greenport Arnhem Nijmegen, Humphrey's B.V., LTO Noord en Stichting Stimulering Tuinbouwontwikkeling Overbetuwe en Liemers gaan nu volgens Sluiter op zoek naar partijen die met hen de schouders onder het project willen zetten.

Uiteindelijk moet de Experience the Horticulture NEXTgarden een gebied van acht hectare beslaan.Volgens Taks moet het een ontdekkings- en ontmoetingscentrum voor de glastuinbouw worden. ,,Een plek om te ontspannen, om kennis op te doen en kennis uit te wisselen."

Bron: de Gelderlander

 

Naar het overzicht