Proefboringen in Lingewaard

Van 14 tot en met 21 oktober vindt een unieke activiteit plaats in NEXTgarden. Een proefboring van bijna 500 meter diep naar de mogelijkheden van warmteopslag. TNO en IFTechnology begeleiden deze boring, in opdracht van gemeente Lingewaard en met ondersteuning van provincie Gelderland. Aannemer De Ruiter voert deze boring uit. Het kunnen opslaan van warmte speelt in de energie transitie een cruciale rol.


We werken aan een duurzamer Lingewaard
Dit doen we door energie te besparen en door te zoeken naar nieuwe, schone energiebronnen. Ook kijken we hoe we onze warmtevoorziening kunnen verduurzamen. Bijvoorbeeld door warmte in de grond op te slaan.


NEXTgarden, eerste energie neutrale tuinbouwgebied van Nederland
NEXTgarden heeft het doel om het eerste energie neutrale tuinbouwgebied van Nederland te worden. De afgelopen jaren zijn hierin stevige stappen gezet. Aan de ene kant gaat de sector energie besparen, en aan de andere kant gaat ze gebruik maken van duurzame energiebronnen. De biovergistingsinstallatie van Groen Gas Gelderland, het drijvende zonnepark van Lingewaard Energie en het grote zonnepark van Kronos in en om NEXTgarden zijn hiervan belangrijke voorbeelden. Tuinders werken ook aan de verduurzaming door energie te besparen. Zo schakelen ze over op led-verlichting en experimenteren met verschillende kleuren en instellingen. Ook werken tuinders aan de realisering van een snoeihoutcentrale, waarmee circa 20 miljoen m3 aardgas wordt vervangen. Zo vervullen we al twee derde van de ambitie om het eerste energie neutrale tuinbouwgebied van Nederland te zijn!


Slim warmtenetwerk als basis
Daarnaast komt de ambitie van NEXTgarden om door te groeien naar een regionale duurzame energie hub, zoals opgenomen in de Regionale Energie Strategie Arnhem-Nijmegen, steeds duidelijker in beeld. Momenteel werken we aan projecten op het gebied van zon-thermie en aqua-thermie. Daarnaast is er een initiatief voor het oprichten van windturbines. We werken in samenwerking met Firan en tuinders, verenigd in Lingezegen Energy, aan de uitrol van een slim warmtenetwerk om de energiestromen met elkaar te verbinden. Daarbij maken we ook de combinatie met de bebouwde omgeving. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de mogelijkheden met de Wijk van de Toekomst de Zilverkamp in Huissen.


9 oktober bouwt de aannemer de boorstelling op
Vanaf 14 oktober vindt het boren plaats door het draaien van een grote schroef. De eerste dagen boort de aannemer alleen overdag, daarna 24 uur per dag. De proefboering eindigt 21 oktober. 

Naar het overzicht