Succesvolle demonstratie innovatieve amaryllisblad-verwijder-machine

Slimme oplossingen voor de amaryllisteelt, dat is de kern van het project van Hortiworld en Zandvoort Flowers. In het ‘koppen snijden’ van de amaryllisbol gaat veel tijd zitten. Dat kan slimmer en efficiënter dachten Peter van Oosterink, Rembrandt van Meegen en Rick Gerichhausen. Samen ontwikkelden ze een nieuwe machine.

 

In de middag van 17 oktober hadden zich een tiental tuinders en geïnteresseerden verzameld bij Zandvoort Flowers voor de demonstratie Amaryllisblad verwijderen en koppen snijden. Dat was de eerste keer dat de machine ‘life’ te zien was. De demonstratie werd verzorgd door Hortiworld uit Angeren. De machine snijdt het amaryllisblad en vangt het op in één werkgang. Ook het koppen van de amaryllisbol kan met grote precisie uitgevoerd worden. Zowel Hortiworld als Zandvoort Flowers zijn blij met het prototype dat nu ontwikkeld is. Deze machine die de naam heeft gekregen: ‘Bio Bull Leaf Mower’, en zal de komende periode verder afgewerkt worden.

 

Het verwijderen van de amaryllis bolkoppen, enkele dagen na het verwijderen van het blad, wordt tot op heden gedaan met de hand. Dat er nu een machine is die de bolkoppen kan verwijderen is een noviteit. Tijdens de demonstratie was te zien waartoe deze machine in staat is. Het gaat een grote hoeveelheid handarbeid vervangen. Met als gevolg een stevige besparing op arbeidskosten en tijd. Daarnaast wordt de klus nauwkeurig uitgevoerd.

 

Tijdens het ontwikkelproces is Greenport Gelderland nauw betrokken geweest. Radboud Vorage van Greenport Gelderland heeft bijgedragen door te ondersteunen in marktonderzoek en het verzorgen van een ontwikkelsubsidie. Het verlenen van de subsidie, heeft ervoor gezorgd dat het prototype ontwikkeld kon worden. De volgende stap is een definitieve machine te ontwikkelen voor een betaalbare prijs. Door de aantoonbare terugverdientijd is deze machine interessant voor menig amaryllisteler in de regio Arnhem-Nijmegen.

 

Tijdens de demonstratie werden door de aanwezige tuinders al meerde neventoepassing genoemd, zoals het verwijderen van Pioenenblad. Dat zou een kansrijke doorontwikkeling zijn van deze unieke machine. Eind van dit jaar wordt de ontwikkelfase van de ‘Bio Bull Leaf Mower’ afgerond, en de volgende stap is de marktintroductie.

 

Naar het overzicht
  • Home
  • Over ons
  • Nieuws
  • Succesvolle demonstratie innovatieve amaryllisblad-verwijder-machine