Van uitdagingen kun je het meeste leren!

Michel Zeestraten staat tussen zijn Dark Ruby op zoek naar de eerste tekenen van trips, spint of luis. Samen met specialisten van Mertens en Koppert doet hij onderzoek om zijn Hortensiateelt biologisch in te richten. Wekelijks worden de planten gescand en indien nodig worden de biologische bestrijders uitgezet. Regelmatig komen collega’s even kijken om met elkaar hun ervaringen in de teelt van snijhortensia te delen.

 

Jos en Michel hadden de start van dit jaar heel anders voorgesteld. De nieuwe teelten, Freesia en Hortensia, stonden in de startblokken toen het weer in februari omsloeg. Sneeuwbuien joegen over de kas en op bepaalde plekken op het kasdek hoopten er zich sneeuwduinen op. Tot overmaat van ramp werd dat voor de kasconstructie te zwaar, met als gevolg grote schade. Delen van de constructie zakte in, ramen vielen eruit en het gewas eronder bevroor. Een scenario dat je zelfs in je slechtste dromen niet kunt voorstellen, volgens Michel.

 

De gebroeders Zeestraten lieten een drone boven de kas vliegen om de schade in kaart te brengen. In delen van de kas waar nog gezonde planten stonden werden deze halsoverkop samen met buren, vrienden en collega’s in veiligheid gebracht. Zo werden de Dark Ruby Hortensia’s een aantal maal verplaatst, terwijl met de reparatie van de kas begonnen werd. Vier maanden later staat het gewas er weer goed bij en is Zeestraten zelfs begonnen met de verkoop van de eerste snijhortensia’s. Een onwaarschijnlijke prestatie, zeker als je naar de foto’s kijkt van de zwaar gehavende kas in februari.

 

De buurtbewoners weten de prestatie van de gebroeders Zeestraten te waarderen. Na 4 maanden weer in productie. Uit de wijde omgeving komen veel mensen langs om bij het huisverkoopstalletje de verse snijhortensia’s en Freesia’s te kopen. Het stalletje is open op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Jos en Michel Zeestraten willen graag na de zomerperiode ook collega kwekers uitnodigen voor een studiebezoek aan de Dark Ruby Hortensia’s. Na zo’n hectische periode leren ze nu iedere dag bij over biologische gewasbescherming. Met een glimlach op zijn gezicht zegt Michel “van uitdagingen kun je het meeste leren, en dat hebben we zeker het afgelopen half jaar gedaan!”.

Naar het overzicht